لُبِ کلام
قبل از اینکه سایت را از طراح سایت دریافت کنید باید سایت را بررسی کنید تا از صحت کارکرد آن مطمئن شوید. این بررسی ها اگر کامل و درست نباشند میتواند برای شما بسیار گران تمام شود! ظاهر، سرعت، امنیت و سئو سایت را بررسی کنید. همچنین در انتهای مقاله توضیح دادیم که باید با لحنی مناسب و چند تکنیک ساده اصلاحاتتان را به گوش طراح برسانید تا بهترین نتیجه را بگیرید و از سایتی زیبا لذت ببرید.
آیا به تازگی سفارش طراحی سایت داده اید؟
تحویل سایت، نقطه عطفی در هر پروژه طراحی وب است. اما آیا شما به عنوان کارفرما، از حقوق خود و نکات کلیدی که قبل از تحویل سایت باید بدانید آگاه هستید؟ بسیاری از افراد پس از تحویل سایت با مشکلاتی مواجه میشوند که میتوانستند از ابتدا از آنها پیشگیری کنند. این مقاله به شما کمک میکند تا با خیالی آسوده پروژه خود را تحویل بگیرید و از سرمایهگذاری خود حداکثر بهره را ببرید. از بررسی حقوق کارفرما و تستهای ضروری سایت گرفته تا نکات مهم در خصوص قرارداد طراحی، همه آنچه که برای اطمینان از موفقیت پروژه نیاز دارید، در اینجا آورده شده است.
۴ مرحله مهم قبل از تحویل سایت
مرحله اول: از طراح سایت برای تست سایت زمان بخواهید!
یکی از مهمترین نکاتی که اغلب کارفرمایان در پروژه های طراحی سایت رعایت نمیکنند، تست سایت قبل از تحویل از طراح است. باید قبل از تحویل کامل سایت، از کارکرد صحیح سایت، روند فروش، درگاه پرداخت، طراحی صفحات و… اطمینان حاصل کنید. این کار سبب میشود تا اگر مشکلی مشاهده کردید، در قالب اصلاحات به طراح اطلاع دهید. بعد از انجام اصلاحات و تایید شما، میتوانید سایت را تحویل بگیرید.
اگر طراحی سایت شما به اتمام رسیده، از طراح بخواهید سایت را در دسترس بگذارد (سایت ایندکس نباشد) و به شما حداکثر ۳ روز کاری زمان بدهد (در این ۳ روز تقریبا تمام تست ها را انجام خواهید دارد و زمان کافی دارید و نیازی به زمان بیشتر نیست). این حق شماست که قبل از تحویل سایت از کارکرد صحیح سایت اطمینان حاصل کنید.
اگر طراح به شما اجازه تست نداد!
معمولا در این سناریو طراح از شما میخواهد هزینه پروژه را تکمیل کرده و بعد اجازه تست به شما میدهد. در این صورت باید نگاهی به قراردادتان بیندازید. آیا در قرارداد ذکر شده که بعد از تایید شما هزینه پروژه تکمیل میشود یا خیر. معمولا هزینه سایت در ابتدای پروژه کامل از کارفرما دریافت میشود.
اگر ذکر شده بود که باید به قرارداد احترام گذاشت و طبق آن عمل کرد اما اگر هیچ بندی درباره این مورد صحبت نشده بود، می توانید در طی مکالمه با طراح (پیشنهاد مکالمه حضوری) از طراح بخواهید تا بعد از تست و تایید شما هزینه را پرداخت کنید.
اگر همچنان طراح به گفته خود مصر بود، مجددا نگاهی به قرارداد بیندازید، اگر طراحی شامل پشتیبانی فنی نیز میشد، با خیال راحت تسویه حساب کنید و بعد سایت را تست کنید. اگر مشکلی داشت مطمئنا طراح در دوران پشتیبانی، مشکلات را بررسی خواهد کرد.
اینکه چطور سایت را تست کنید در ادامه مقاله خواهیم گفت.

مرحله دوم: تمام رمز ها و اطلاعات کاربری را از طراح بخواهید!
دومین قدم در مراحل تحویل سایت، گرفتن اطلاعات حساب کاربری از طراح است. در این مرحله بعد از آنکه به شما برای تست سایت زمان داده شد، رمز ها و اطلاعات حساب کاربری را از طراح بخواهید تا داخل سایت را نیز بررسی کنید. نگران نباشید جلوتر نحوه تست را مفصل خواهیم گفت.
از طراح چه رمز هایی را بخواهیم؟
پیشخوان وردپرس: جایی که سایت را مدیریت میکنید
از طراح بخواهید برای شما یک حساب کاربری “جدید” با نقش مدیر کل برایتان بسازد. برای این منظور ایمیلتان را به طراح بدهید تا بر اساس آن حساب شما ساخته شود.
اطلاعات ورود به پیشخوان وردپرس شامل چهار مورد است: نام کاربری، ایمیل، رمز عبور و لینک ورود به سایت
نکات بسیار مهم:
به هیچ عنوان نام کاربری را admin یا modir یا نام کوچک خودتان و هر نام آسان دیگر انتخاب نکنید. احتمال هک سایت را بسیار بالا میبرد.
حتما باید حساب شما حساب جدیدی باشد و با اطلاعات شما ساخته شود. اگر اطلاعات حساب کاربری به نام طراح باشد، میتواند در آینده تمام سایت و دارایی را تصرف کرده و با تغییر دادن رمز دسترسی شما را مسدود کند. این هشدار را جدی بگیرید. البته که تمام طراحان سایت اینطور نیستند و اغلب انسان هایی هنرمند و قابل احترامی هستند اما شما نیز باید تمام جوانب را بسنجید.
پنل هاستینگ سایت
دومین اطلاعاتی که باید از طراح بگیرید، پنل هاستینگ شماست. این پنل میتواند از شرکت هایی مثل، شتابان هاست، هاست ایران، میهن وب هاست، پارس پک، نت افراز و … باشد.
اطلاعات پنل هاستینگ شامل دو یا سه مورد است: نام کاربری، ایمیل و رمز عبور
حتما از طراح بخواهید که با ذکر نام شرکت هاستینگ و سه مورد بالا اطلاعات را برایتان ارسال کند.
نکته بسیار مهم: این اطلاعات به هیچ وجه نباید به نام طراح باشد. در صورت مشاهده، با طراح صحبت کنید و از تحویل سایت اکیدا خودداری کنید. عدم رعایت این نکته میتواند برای شما بسیار گران تمام شود.
چند حساب کاربری دیگر
معمولا طراح در طول طراحی سایت به چند حساب کاربری دیگر متصل میشود. در زیر چند حساب کاربری احتمالی را ذکر کردیم که باید از طراح بخواهید اگر از این حساب ها استفاده کرده اطلاعات را برایتان کامل ارسال کند.
- اطلاعات ورود به پنل پیامکی
- اطلاعات ورود به سایتی که از آن قالب یا افزونه تهیه شده (در صورت خرید افزونه و قالب)
- اطلاعات ورود به CDN (در صورت استفاده از شبکه توزیع محتوا مثل ابرآروان یا کلودفلر )
- اطلاعات ورود به پنل چت آنلاین (در صورت استفاده از چت آنلاین)
- اطلاعات ورود به پنل بانکی (بسیار مهم و حساس)
بعد از تحویل هر رمز، بلافاصله یکبار آن را تست کنید تا از صحت آن مطمئن شوید.
توصیه: از تغییر دادن رمز ها و اطلاعات کاربری تا پایان همکاری با طراح و اتمام پروژه خودداری کنید.

مرحله سوم: زمان تست سایت است!
بخش اول: ظاهر سایت
در اولین بخش به سراغ صفحات سایت و ظاهر سایت میرویم. جایی که اولین تاثیر در مشتری شما گذاشته میشود. برای انجام این تست ابتدا وارد سایت شوید. به بخش برگه ها بروید. اینجا تمام برگه های سایت شما (برگه ها همان صفحات هستند) نمایش داده میشود. این برگه ها را با برگه هایی که در قرارداد ذکر شده تطابق دهید. آیا عینا تمام مواردی که گفته شده طراحی شده؟ صفحه ای جا مانده؟ صفحه اضافه طراحی شده؟ و… .
خودتان را جای مشتری بگذارید و سعی کنید از همان صفحه اصلی روند خرید را ادامه دهید. محصول را جستجو کنید یا با منو پیدا کنید. محتوای محصول را مطالعه کنید. آیا خواندن آن راحت است؟ آیا ویژگی ها و مشخصات محصول در صفحه محصول ذکر شده؟ آیا میتوانید یک محصول چند ویژگی را انتخاب کنید؟ قیمت ها با تغییر ویژگی (مثلا رنگ) تغییر میکنند؟ قیمت قبل و بعد تخفیف را چک کنید. و همینطور ادامه دهید تا به درگاه بانک برسید. اگر مراحل را راحت طی کردید، در ثبت نام سایت مشکلی نداشتید و زمان سفارشتان هم کوتاه بود، این یعنی طراح کارش را خوب انجام داده!
نکته بعدی توجه به رنگ های استفاده شده در سایت است. آیا از لوگو و رنگ سازمانی شما در سراسر سایت استفاده شده؟ بررسی کنید تا هیچ کجای سایت اثری از عکس ها و لوگو های پیشفرض و البته رنگ های نامناسب نباشد.
آخرین و مهمترین نکته تست سایت در موبایل است. بیش از ۶۰% مخاطبان شما از موبایل سفارش میدهند لذا اطلاع از کارکرد صحیح سایت در موبایل الزامی است. در تمام مراحلی که بالاتر طی کردید تا به درگاه بانکی رسیدید، اینبار با موبایل هم تست کنید. آیا سایت در موبایل به درستی نمایش داده میشود؟
اصلاح یا تخریب؟ ایرادات سازنده و مفید داشته باشید!
در زمان تست ظاهر سایت تنها به ایراداتی فنی بسنده کنید. برای مثال اگر فرمی کار نمیکند یا عکس درست نمایش داده نمیشود یا حتی اگر قطعه ای در موبایل به خوبی نمایش داده نمیشود؛ اینها میشود یک اصلاحات درست. نه اینکه از طراح بخواهیم با وجود سبز بودن لوگو چون رنگ بنفش را دوست دارید دکمه های سایت را بنفش کند! یا برای مثال تا یک روز پیش رنگ لوگو شما آبی بود اما الان تصمیم گرفتید سبز باشد! یا ترجیح میدهید لوگو شما به جای آنکه ۵۰ پیکسل باشد ۲۵۰ پیکسل باشد! چون به نظر شما جذابتر است!
طراح در چنین مواقعی سعی میکند تا شما را از تصمیم اشتباه آگاه کند. اما برخی کافرمایان همچنان به اصلاحات اشتباه خود مصر هستند. با اعمال این اصلاحات سایت از حالت استاندارد خارج شده و مسئولیت آن تماما برعهده شماست. حتی تغییر در رنگ دکمه خرید میتواند تاثیر منفی زیادی در فروش شما بگذارد.
در نهایت توصیه من این است دست طراح را باز بگذارید. سعی کنید از اصلاحات و ایرادات بنی اسرائیلی دوری کنید :) ارائه اصلاحات و گزارش مشکلات حق طبیعی شماست که باید هم باشد. اما با ارائه اصلاحات درست و بجا به طراح و دانش او احترام بگذارید. مطمئن باشید طراح بهترین خودش را برای سایت شما میگذارد.
بخش دوم: سرعت سایت را بسنجید!
دومین آیتم از بررسی های یک سایت، سرعت آن است. طبق استاندارد سرعت لود سایت باید زیر ۳ ثانیه باشد که بنابر دلایل بسیاری، برای بسیار از سایت ها این امکان فراهم نیست. توصیه میشود حداکثر سرعت لود تا ۵ ثانیه باشد. سرعت یک سایت بالای ۵ ثانیه کند است و باید اصلاح شود.
با وارد شدن به پنل کاربری هاست، مشخصات هاست نوشته شده، اگر هاست شما ایرانی است به سایت واکاو مراجعه کنید و با وارد کردن آدرس سایت سرعت سایت را بسنجید. سرعت یک سایت در حالت عادی نباید بیشتر از ۵ ثانیه باشد. البته این زمان همگی بسته به میزان طراحی صفحه اصلی و سنگین بودن اطلاعات دارد.
اگر هاست شما خارجی است میتوانید به سایت giftofspeed یا PageSpeed Insights (نیاز به فیلترشکن) مراجعه کنید.
از صحت وجود افزونه کش در سایت مطمئن شوید. (وارد سایت شوید و در بخش افزونه ها، به دنبال افزونه ای تحت عنوان بهبود سرعت باشید. معمولا از راکت یا لایت هوس استفاده میشود.)
بخش سوم: سایت شما باید امن باشد!
سومین مرحله تست امنیت سایت است. طراح باید اقداماتی را برای افزایش امنیت سایت شما انجام داده باشد. در زنکو برای مشتریان گزارش چک لیست +۲۵ مرحله ای امنیت بعد از طراحی سایت ارسال میشود.
برای تست امنیت وارد سایت sucuri شوید و آدرس سایت را وارد کنید. در ۹۹% مواقع باید نتیجه سبز باشد.
سایت بعدی سایت virustotal است که بررسی میکند سایت شما در سیستم های ویروس یاب، ویروسی و خطرناک شناسایی نشده باشد. (بعد از نمایش نتیجه نگاهی به زمان آخرین تست بیندازید، اگر قدیمی بود باید با کلیک روی رفرش نتیجه را تازه کنید.)
نگاهی به فرم های سایت بیندازید. اگر طراح روی امنیت سایت کار کرده باشد باید تمام فرم ها از جمله فرم ورود و ثبت نام باید ریکپچا داشته باشد. (همان من ربات نیستم.) ممکن است طراح از نسخه ۳ ریکپچا استفاده کرده باشد که برخلاف نسخه قدیمی نیازی به تیک زدن ندارد.
در لیست افزونه ها به دنبال افزونه ای برای بهبود امنیت سایت باشید. معمولا از افزونه وردفنس، سالید و … استفاده میشود. دقت کنید این افزونه ها در نسخه رایگان بسیار محدودیت دارند و بهتر است از نسخه پرو استفاده شود.
بخش چهارم: سئو
بررسی کیفیت سئو سایت موردی نیست که شما بتوانید به راحتی قدم های قبل آن را بررسی کنید. بهتر است از یک متخصص برای بررسی آن اقدام کنید. گرچه اگر طراح به شما قول سئو سایت را نیز داده بود و هزینه این قسمت را نیز دریافت کرده بود، باید طبق قراردادی که با آن دارید برایتان در دوره زمانی های مشخص گزارش سئو ارسال کند.
بعد از تاییدش شما سایت از حالت نوایندکس خارج شود و در سیستم گوگل سرچ کنسول و آنالیتیکس جهت نمایش و پیگیری آمار سایت در نتایج جستجو ثبت شود.
مرحله چهارم: اصلاحاتتان را به طراح سایت اطلاع دهید!
یکی از مهمترین مرحله ها هنر چگونه مطرح کردن اصلاحات به طراح است. یک کارفرما ضعیف سعی میکند در همان ابتدا بدون هیچ قالبی یا نظمی گزارش ها را به طراح ارسال کند. با لحنی طلبکارانه به او دستور اصلاح دهد! باور کنید شوخی نمیکنم. بارها شاهد این کارفرمایان بودیم!
چرا نوع بیان اصلاحات اینقدر مهم است؟
اگر میخواهید در آخر پروژه هم شما خوشحال باشید هم طراح و از همه مهمتر حتی خدماتی اضافه و رایگان هم دریافت کنید باید بسیار به لحن و نوع بیان اصلاحات دقت کنید. طراحان به طرح خود بسیار حساس هستند و اغلب اگر مشکلات را مستقیما به آنها اطلاع دهید گارد میگیرند و عصبانی میشوند! و وقتی هم که ناراحت شوند، اثرات منفی آن را میتوانید در تغییر رویکرد طراح، بینظم شدن گزارش ها، تحویل ندادن سایت، کم کاری ها و …. ببینید.
جلسه گزارش اصلاحات سایت | چطور اصلاحات را به شیوه درست به طراح اطلاع دهیم؟
توصیه ۱: در ابتدای بررسی سایت ممکن است از دیدن برخی المان ها، رنگ ها و … شک شوید. ناراحت نباشید یا طراح برای آن دلیلی دارد یا با کمال میل اصلاحات شما را قبول میکند. شما در این لحظه باید آن المان یا آن موردی که شما را خیلی متعجب کرده یا حتی موردی که فکر میکنید اشتباه است را جایی یادداشت کنید. سعی کنید با طراح یک جلسه آنلاین یا حضوری داشته باشید.
توصیه ۲: از قانون انتقاد همبرگری استفاده کنید! این قانون میگوید: “وقتی داری به کسی انتقاد میکنی، اول صحبتت ازش تعریف کن و بعد انتقادات رو شروع کن. انتقادت که تموم شد دوباره برخی از ویژگی های مثبت رو براش توضیح بده. اینطوری طرف مقابل با کمال میل انتقادت رو میشنوه و بهش واکنش خوبی نشون میده.” اگر شما هم از این تکنیک استفاده کنید، به شما قول میدهم طراح نه تنها خوشحال نشود بلکه به راحتی اصلاحات شما را قبول و بهترین خودش را اجرا کند. پس در ابتدا و انتهای صحبت از زیبایی های سایت تعریف کنید! “تعریفی واقعی”
توصیه ۳: اگر طراح با برخی اصلاحات مقاومت کرد، شما هم مقاومت نکنید. طراح حتما برای این مخالفت دلیلی دارد. اگر دلیل آن منطقی بود از اصلاح آن مورد دست بکشید و اگر منطقی نبود میتوانید اصلاح خود را با کمی تغییر و لحن ملایمتر مجددا اعلام کنید.
توصیه ۴: در جلسه بررسی و گزارش اصلاحات، حتما از طراح زمان اتمام اصلاحات را بخواهید.
توصیه ۵: گزارش هایتان را منظم و مرتب برای طراح ارسال کنید. برای مثال اگر ۱۰ آیتم برای اصلاح وجود دارد، این ۱۰ مورد را پشت سر هم و در متنی با لحن مناسب در یک متن برای طراح ارسال کنید. نه آنکه ۳ مورد را روز اول بررسی، ۵ مورد را روز دوم بررسی و بعد از اتمام اصلاحات تازه به سراغ ۲ مورد دیگر بروید!
چند توصیه مفید
- تنظیمات هیچ افزونه ای را در دوره تست و یا دوره پشتیبانی بدون اطلاع قبلی به طراح، تغییر ندهید.
- رمز خود را بعد از دوره پشتیبانی عوض کنید. در تمام حساب کاربری ها.
- در طول مدت پشتیبانی افزونه اکتیویتی لاگ را نصب و کافینگ کنید.
- قبل از تست از طراح بخواهید سایت را در حالت نوایندکس بگذارد. بعد از اتمام اصلاحات به جهت نمایش در نتایج گوگل باید از این حالت خارج شود.
نتیجه گیری
یکی از مراحلی که خیلی از کارفرمایان در پروژه طراحی سایت فراموش میکنند تست سایت قبل از تحویل سایت است! دراین مقاله سعی کردیم به مهمترین تست ها و نکاتی که باید قبل از تحویل سایت بدانید اشاره کردیم. همچنین به نوع گفتن ایرادات سایت به طراح طوری که در آخر به نفع شما تمام شود اشاره کردیم و چند تکنیکی را مرور کردیم. امید است که مفید باشد.
پیشنهاد ویژه
زمان و اطلاعات کافی برای بررسی سایت ندارید؟ در زنکو با تهیه چک لیست QA (تحلیل کیفیت سایت) به بررسی دقیق ظاهر سایت، عملکرد سایت، سئو، سرعت و امنیت آن میپردازیم و از ابعاد مختلفی سایت را تحلیل و تست میکنیم. در انتها نیز نتیجه آن در قالب PDF و یک جلسه مشاوره آنلاین به شما عزیزان تقدیم میشود.
زمان انجام این تست نهایتا ۳ روز کاری است. با انجام این تست مشکلات سایت را جلوتر متوجه شده و قبل از تحویل سایت از مشکلات بزرگتر جلوگیری میکنید. برای دریافت کد تخفیف و ثبت سفارش روی دکمه زیر کلیک کنید، وارد پنل کاربری شوید و از قسمت تیکت ها یک تیکت با عنوان “درخواست تحلیل کیفیت سایت” ایجاد کنید. همکاران فورا اقدامات بعدی را برایتان شرح خواهند داد.